16.2 C
Zagreb
2 travnja, 23

spot_img

Ženka ćelavog ibisa u Hrvatskoj nastrijeljena ili otrovana

„Na temelju podataka satelitskog praćenja možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan“, komentirali su iz austrijske organizacije Waldrappteam koja provodi europski projekt reintrodukcije vrste ćelavog ibisa.

„Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija. Stoga ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana“, ističu u Udruzi BIOM.

Nakon dojave austrijske organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ćelavog ibisa (Geronticus eremita) pod nazivom LIFE Northern Bald Ibis, djelatnici Bioma zajedno s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa.

Hrvatski veterinarski institut provodi analizu

„Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća.

S obzirom da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obavijestili smo policiju te je kriminalistička policija odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti“, navodi se u priopćenju Udruge BIOM.

Gipsy, jedinka izumrle vrste ćelavog ibisa koja je svojom pojavom oduševljavala stanovnike delte Neretve, uginula je nasilnom smrću

Podsjetimo, početkom 2020. zabilježen je tragičan slučaj kad su u Hrvatskoj nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Nažalost, slučaj stradavanje tih ibisa nije završio kaznenom prijavom.

„Nadamo se da ovaj slučaj neće proći završiti na jednaki način i da će nadležne institucije poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se otkrio i kaznio počinitelj, ako se pokaže da se radi o kaznenom djelu zločina protiv prirode“, prenosi Ekovjesnik.hr

U aktualnom slučaju, ćelavi ibis Gipsy se, prema podacima sa satelitskog odašiljača, normalno kretao između noćilišta i hranilišta i čak odletio do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Takva aktivnost upućuje na zdravu pticu koja je nasilno nastradala. Ptica koja umire prirodnom smrću prije uginuća smanji svoje kretanje i često nekoliko dana stoji na istom mjestu.

Gipsy je u bila dobroj fizičkoj kondiciji

„Na temelju GPS podataka možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan. Nema znakova predacije. Bolest ili gladovanje izgledaju drugačije u podacima. Ptica bi prije bila manje aktivna i bilo bi to jasno vidljivo u obrascu aktivnosti. Dan prije smrti, Gipsy je odletjela gotovo do Dubrovnika i vratila se u istom danu u deltu Neretve, što znači da je bila u dobroj fizičkoj kondiciji, spremna za migraciju. Na dan smrti je, po već uobičajenoj navici, ujutro otišla na hranjenje. No, 15 minuta kasnije bila je mrtva pored zgrade. Iščekujemo rezultate analiza iz Zagreba da ne moramo nagađati. No, podaci s GPS-a snažno sugeriraju ljudski faktor.” – komentirala je Daniela Trobe iz austrijskog Waldrappteama, nadležna za upravljanje i satelitsko (GPS) praćenje ćelavih ibisa u sklopu europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis.

Izvor: Ekovjesnik.hr
Url Izvora: https://www.ekovjesnik.hr/clanak/6012/zenka-celavog-ibisa-u-hrvatskoj-nastrijeljena-ili-otrovana

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

698FansLike
321FollowersFollow
16SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije