Benefiti mungo graha
Mung ili mungo grah je mahunarka koja potječe iz Indije, a uzgaja se širom Azije. Kod nas se može pronaći organski mungo grah u svim bolje snabdjevenim dućanima zdrave hrane (npr. Bio&bio). Veoma je cjenjen jer obiluje nutrijentima i ima visoku hranjivu vrijednost. 100g mungo graha sadrži 25 g proteina pa se ne morate brinuti hoće li vas ovaj obrok zasititi – kaže naša Barbara Gaj.
Mungo grah je jako zastupljen u ayurvedskoj prehrani i odličan je za dektoksikaciju organizma i mršavljenje, a preporučuje se i onima kojima inače teško probavljaju mahunarke jer uglavnom ne izaziva probavne smetnje i nadimanje. Također je dobar za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks.
Kod nas se uglavnom može pronaći zeleni mungo grah, ali također moramo napomenuti da postoji i žuti očišćeni, odnosno neoguljeni mung pasulj koji se čak brže skuha jer nema zelenu opnu i možete ga koristiti kao i druge vrste graha i leće.
Ova sitna mahunarka (veličinom bliža zrnu leće i soje, nego običnom grahu) se često koristi i za uzgajanje klica koje su izvrsne u salatama ili kao dodatak jelima. Ja sam za ovo jelo koristila zeleni neoguljeni mungo grah.
Sastojci:
- 150 g mungo graha
- 2-3 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 manja koraba ili pola korijena od celera
- 1 koren peršina ili pastrnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 dl pasirane rajčice (pasate)
- 1 žličica mljevene paprike
- ½ žličice kurkume u prahu
- 1 lovorov list
- Sol i papar prema ukusu
- Malo đumbira (po želji)
Postupak:
Mungo grah potopiti u vodu nekoliko sati ili preko noći. Dobro ga isprati prije upotrebe. Isjeckati povrće i pirjati mrkvu, papriku, korabu ili celer i korijen peršina na ulju oko 5 minuta.
Dodati mljevenu papriku i isprani i ocijeđeni mungo grah, preliti vodom, a zatim dodati pasatu od rajčice i ubaciti lovorov list.
Kuhati oko 40 – 45 minuta, odnosno dok grah ne omekša. Korijen peršina ili pastrnjaka možete kuhati i u komadu pa ga pred kraj kuhanja izvaditi ako ga ne volite ili vam je pretvrd, a također možete preskočiti đumbir ukoliko ga ne koristite.
Zadnjih nekoliko minuta dodajte sol, papar i kurkumu. Ako ste ljubitelj ljutog, nasjeckajte malo ljute paprike pa dekorirajte grah. Varivo servirajte uz kuhanu rižu dugog zrna, proso ili neku drugu integralnu žitaricu.
Nutritivna tablica:
Kalorije | 1 045 kcal |
Proteini | 42.3 g |
Ugljikohidrati | 94.2 g |
Masti | 43.8 g |
Više od Barbare pronađite na njenom instagram profilu: insta .
Dobar tek
“Barbara Gaj je foodie veganka koja uživa u pripremanju hrane i pronalazi, ali i dijeli biljnu inspiraciju s drugima.“