10.5 C
Zagreb
27 studenoga, 22

spot_img

Plenković i Filipović na klimatskoj konferenciji u Egiptu jeli antiklimatski meni

Održana je ovogodišnja klimatska konferencija na kojoj su sudjelovali i hrvatski premijer Andrej Plenković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

COP27 meni ponovno je izazvao kritike klimatskih aktivista

U Sharm-el-Sheikhu u Egiptu, godišnja konferencija UN-a o klimatskoj krizi također sudionicima daje priliku uživati ​​u neograničenim koktelima. Uz to, u ponudi je  neograničeni paket vina i piva unutar 1 sata konzumacije.

Potvrđene opcije jelovnika uključuju jelo s goveđim medaljonom od 100 USD, predjelo s plodovima mora od 50 USD i složenac od lososa od 40 USD. Losos nije porijeklom iz Egipta, što znači da je vjerojatno dopremljen s Atlantika, tisućama milja daleko.

Brojne zainteresirane strane pozdravljaju jelovnik kao još jedan neuspjeh na konferenciji da odredi prioritete i pozabavi se ulogom proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda u sve goroj klimatskoj situaciji.

Raspravljajući o uočenom licemjerju, Vegan Society su izjavili: “Stvarno je razočaravajuće da tako značajan događaj klimatskih promjena kao što je COP27 poslužuje meso i ribu s velikim utjecajem na okoliš s drugog kontinenta.”

Ponavljaju se greške proteklih godina

Ovo nije prvi put da je događaj COP-a izazvao raspravu. Prošlogodišnji COP26, održan u Glasgowu, također je dočekan s razočaranjem. Otkriveno je da su sudionici jeli više mesnih jela i da su se prevozili privatnim avionima.

Prije događaja, 53 nevladine organizacije obratile su se britanskim ministrima, kao i predsjedniku COP26 Aloku Sharmi. Kohorta je tražila da se uzgoj životinja i njezin utjecaj na klimu uključe kao vitalna tema razgovora. Zahtjev je odbijen.

Kao dodatni udarac borcima protiv klimatskih promjena, jelovnici su bili prepuni mesa. Uključeni su govedina (jedna od klimatski najutjecajnijih namirnica), piletina i mliječni proizvodi. Takva su jela poslužena usprkos pozivima da konferencija bude primjer s potpuno veganskim jelovnikom. Odluka je ponovljena za ovogodišnju manifestaciju.

Također nakon COP26 nastavlja se korištenje privatnih zrakoplova. Procjenjuje se da je oko 400 privatnih zrakoplova korišteno za dovođenje delegata na događaj. Među njima je bio i navodni upravitelj okoliša kralj Charles III. Američki predsjednik Joe Biden i osnivač Amazona Jeff Bezos također su slijedili primjer.

Govoreći u to vrijeme, Matt Finch iz grupe za kampanju Transport and Environment rekao je: “Prosječan privatni zrakoplov emitira dvije tone CO2 za svaki sat leta. Ne može se dovoljno naglasiti koliko su privatni zrakoplovi loši za okoliš; to je najgori način da se putuje.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COP27 (@cop27_egypt)

Potvrđeno je da je najmanje 36 privatnih zrakoplova sletjelo u Sharm el-Sheikh prije početka konferencije COP27. Još 64 također su sletjela u Kairo – prenosi Plant Based News.

Veganski meni bi poslao snažnu poruku

Otvarajući summit COP27, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održao je snažan govor koji je upozorio svjetske čelnike da smo kolektivno na “autocesti prema klimatskom paklu”.

Nastavio je predlagati dva izbora delegatima: raditi zajedno na rješavanju krize ili potpisati “pakt o kolektivnom samoubojstvu”.

Klimatski stručnjaci izdali su slična oštra upozorenja, uključujući recenzenta Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC) dr. Petera Cartera. Govoreći o rastućoj temperaturi planeta, Carter je to nazvao “globalnim samoubojstvom” prije nego što je ponovio svoje temeljno uvjerenje da je uvriježeno usvajanje veganske prehrane diljem svijeta sada “imperativ preživljavanja”.

Carterova preporuka proizlazi da iz proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda proizlazi najmanje 14,5 posto emisija stakleničkih plinova. Oboje su također glavni pokretači krčenja šuma.

Metan je posebno zabrinjavajući, a UN je objavio svoju presudu da planet treba vidjeti smanjenje emisija za 45 posto do 2030. To je bitno, tvrdi se, ako želimo imati ikakve šanse ispuniti Pariški sporazum i ograničiti globalno zagrijavanje do 1,5°C.

Da je COP27 odabrao jelovnik potpuno biljnog porijekla za dvotjedni summit, mogao bi naglasiti utjecaj mesa i mliječnih proizvoda na klimatsku krizu. Osim toga, potencijalno je mogao otvoriti događaj za širi razgovor o ekološkim prednostima veganske hrane.

“Ovo je stvarno propuštena prilika za svjetske vođe da povežu pitanja prehrane i klime i daju primjer u predstavljanju ukusnog jelovnika baziranog na biljkama s malim utjecajem kako bi naglasili kako takve promjene mogu napraviti veliku razliku u budućnosti planeta. “, rekao je glasnogovornik Vegan Societyja.

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

686FansLike
301FollowersFollow
16SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije