10.5 C
Zagreb
27 studenoga, 22

spot_img

Matei Negovetić

Mateiov plant – based put je započeo u srpnju 2019. i to, praktički iz čiste znatiželje za isprobavanjem nečeg novog. Ideja je bila da ne jesti meso preko radnog tjedna, kako bi mogao isprobavati nešto zanimljivo za kuhati, no nekako je to krenulo samo po sebi u cijelosti. Prvo se to pretvorilo u cijeli tjedan, zatim u mjesec, a onda je to sve do danas tako. Dodatno, u tom periodu Matei je izbacio i sve ostale životinjske namirnice koje je jeo – i jaja, i mlijeko, tako da je njegova prehrana danas u potpunosti veganska, odnosno bez namirnica životinjskog podrijetla.

Ono što je Matei  razvio jako brzo je i svijest o životinjama, odnosno o tome da su i životinje bića kao i mi, te je to i dodatan motiv za njegovu prehranu. Razmišljanje mu bilo da svojim primjerom može biti dio promjene. Promjene koja će utjecati na živote ljudi da uvide da je plant – based prehrana jednostavna, dostupna, te da ju svatko može konzumirati na dnevnoj bazi.

Iz te ideje nastala je i web stranica, zatim i društvene mreže, a posljedično su krenule i radionice kuhanja, kao i Akademija plant – based kuhanja. Danas Matei radi savjetovanje restorana o uvođenju veganskih ponuda u svoj jelovnik, neovisno o tome jesu li restorani veganski, vegetarijanski ili imaju ponudu za svejede. Ono što se povećalo je potražnja za veganskim jelima u restoranima jer je ova prehrana zanimljiva i onima koji nisu vegani ili vegetarijanci.

Cilj mu je i dalje prikazivati na sve načine da je plant – based prehrana nešto što je zanimljivo, raznovrsno, ukusno, zasitno. To Matei želi pokazati i svojim primjerom – pokazati što je sve moguće na ovoj prehrani, odnosno osvijestiti ljudima da prehrana nije samo hrana nego je to – način života.

Inspiracije za recepte ponajviše mu dolaze iz sezonske ponude namirnica. Kada kreira nove recepte, najviše se oslanja na to što je trenutno dostupno, odnosno što je našem tijelu potrebno, ovisno o godišnjem dobu u kojem se nalazimo. Nakon toga, vodi se trima odrednicama – okusi, struktura i sezonalnost.

U svakom jelu je bitan njegov okus, što se prvenstveno dobiva začinjavanjem, ali i tehnika pripreme namirnica. Primjerice, ista namirnica će imati različit okus ako se ona kuha ili ako se peče. Nadalje, struktura jela mora biti raznovrsna, odnosno u jelima se moraju naći različite strukture kako bi svakom tko jede to jelo bilo zanimljivo. Pod strukturom Matei misli na to da namirnice, različitim tehnikama obrade (kuhanje, pečenje, prženje), postaju zanimljivije svakom tko ih jede. Na kraju, ba sezonalnost gleda kao na jako bitnu u inspiracijama za recepte jer to je oslonac koji daje priroda. To je izrazito vidljivo ljeti kad imate lagane namirnice, prepune vode i to je točno ono što vašem tijelu treba; dok u zimskim mjesecima nailazimo na namirnice koje su čvršće, tvrđe, s manjim udjelom vode. Prateći sezonu, Matei traži načine kako se različitim tehnikama obrade svaka namirnica može prilagoditi u jelu, odnosno kako ju tehnikom obrade dovesti na razinu zanimljivosti – kako vizualno, tako i okusom.

Uz kuhanje, još jedna njegova strast je trail trčanje, odnosno trčanje po planinama. Ovo je aktivnost koja ga jako veseli, koja ispunjava i koja je nešto što mu daje osjećaj slobode, zaigranosti i kreativnosti. Upravo u ovim karakteristikama pronalazi povezanost sa kuhanjem jer smatra da je kuhanje izraz kreativnosti svakog, odnosno da svatko može biti taj koji stvara nove recepte, ideje, obroke i jela.

Prilikom promjene prehrane, veliko pitanje mu je bilo hoće li plant – based prehrana moći podržati sve napore, treninge, utrke? I iskreno, ne samo da podnosi sve napore, nego ih štoviše podržava, odnosno ova prehrana je nešto što Mateiu daje osjećaj lakoće, poletnosti – kao da je energija iz ove prehrane usmjerenija i konkretnija – kaže Matei.

Promjena i nadogradnja ponude u ugostiteljskim objektima koji nas okružuju je nešto što Matei smatra da može uvelike utjecati na svijest ljudi jer su ti objekti mjesta u kojima ljudi na jednostavan način se mogu uvjeriti koliko je ova prehrana ukusna i zanimljiva.
Smatra da se davanjem mogućnosti ljudima da probaju ova jela može utjecati dodatno i na dostupnost veganskih jela, kao i cijele ponude, a tako i na kraju i na navike ljudi što se tiče prehrane.

Usluge:

  • Radionice Plant-based kuhanja
  • Akademija Plant-based kuhanja
  • Procjene i razvoj jelovnika
  • Konzultacije i savjetovanja

 

Usluge nudi putem:

✅ online sastanaka
✅ uživo


Za više informacija obratite se Mateiu putem sljedećih kanala:
E-mail: klik
Web stranica: klik

Facebook: klik
Instagram: klik

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Previous articleSanda Flegar
Next articleIvana Rukavina
Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

686FansLike
301FollowersFollow
16SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije