16.3 C
Zagreb
7 lipnja, 23

spot_img

Luda krava – slikovnica koja promovira veganske vrijednosti

Draganina prva veganska slikovnica objavljena na hrvatskom jeziku

“U restoranu je ne gledaju kao gosta već kao hranu” riječi su iz veganske slikovnice “Luda krava” autorice Dragane Vučić Đekić koja se bavi književnim zagovaranjem prava životinja. Autorica je napisala pet knjiga za djecu (slikovnica) koje na metaforičan, empatičan i često humorističan način govore kako su krave, svinje, kokoši i druge životinje, koje ljudi na različite načine iskorištavaju, zapravo inteligentna, osjećajna i društvena bića. Njezine veganske knjige za djecu objavljene su na engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i francuskom, a “Luda krava” je njena prva veganska slikovnica objavljena na hrvatskome jeziku u nakladi izdavačke kuće Svjetlost.

PETA prepoznala vrijednost knjiga

Najveća svjetska organizacija za prava životinja PETA (PETA KIDS) uvrstila je dvije knjige Dragane Vučić Đekić na popis literature koju preporučuju za čitanje djeci, a sve njezine priče o životinjama dobile su sjajne recenzije poznatih autora iz područja veganstva poput dr. Melanie Joy, autorice best-sellera “”Zašto volimo psejedemo svinje i nosimo krave”.
O slikovnicama Dragane Vučić Đekić koje promoviraju veganske vrijednosti pisali su naši antologijski književnici Enes Kišević i Luko Paljetak.

“Slikovnice Dragane Vučić Đekić duhovito su napisane i uobličene u zanimljive fabule. Vjerujem stoga da će one biti dobro prihvaćeno i korisno štivo za vrtiće i učenike nižih razreda, ali i za njihove roditelje i rodbinu kojima je također potrebna edukacija i osvještenje te vrste. Slikovnice Dragane Vučić Đekić osvježenje su u toj vrsti književnosti za djecu.” – napisao je akademik Luko Paljetak.

“Draganini likovi toliko su živahni, oni nas načisto uvlače u igru, mame nas da ih oponašamo, da malo u njihovu kožu uskočimo. Molim djecu i roditelje, dok uskaču u uloge životinja, da u svojoj glumi budu tihi. Svaku riječ koju tiho govorimo životinje razumiju, ali kada vičemo, kada se jako deremo, one čuju samo buku pa bježe. Zato tiho igrajte Kornjaču, Lava, Zmiju, Kravu, Dr. Magarca, Mačku Zoricu i ovi će vam ljubimci iz slikovnica do kraja života biti prijatelji (…) Poštovana i draga djeco, ne moramo svi biti rođeni samo od Majke. Ponetko može i sam sebe (prepo)roditi čitajući ove stihovane basnobajke.” – napisao je o slikovnicama Enes Kišević.

Gdje pronaći slikovnicu?

Slikovnicu Luda krava možete naći u više knjižnica i knjižara u Hrvatskoj (Planetopija, Superknjižara, Nova stvarnost, Pričozemska, knjižara Dominović, Svjetloskomerc) ili naručiti izravno putem e-maila samopisem@umotvorine.hr.
Više o sadržaju slikovnica ove autorice možete pročitati na njezinoj web stranici www.samopisem.com.

Više o autorici

Dragana Vučić Đekić piše i blog na engleskome o različitim aspektima veganstva (www.momthemuse.com) gdje možete pročitati o poznatim umjetnicima i znanstvenicima koji nisu jeli meso i koji su zagovarali prava životinja ili naći savjete o tome kako veganstvo približiti djeci i kako s njima razgovarati o teškim temama kao što je okrutnost prema životinjama te kako nam nam veganske priče u tome mogu pomoći.
Dragana Vučić Đekić doktorirala je pišući o teorijama humora i njihovoj primjeni u stand-up komediji, a humor smatra jednim od najvažnijih sastojaka u pričama za djecu.

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

698FansLike
321FollowersFollow
16SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije