15.8 C
Zagreb
25 rujna, 22

spot_img

Da li je veganski? (tragovi, aditivi, moda)

Prehrambene namirnice

Trend veganskih oznaka na proizvodima raste, međutim nećete uvijek prepoznati vege proizvode pomoću jasno istaknutog zelenog slova V i oznake “vegan”.

Ako je hrana obrađena poslužite se listom sastojaka da utvrdite da li je veganski proizvod ili ne. Više vrsta nusprodukata životinjskog podrijetla vas mogu zbuniti na početku: sirutka proteina, kazein, modificirani mliječni proizvodi – to su sve mliječni proizvodi koji su u nekim slučajevima podebljani masnijim slovima na deklaraciji.

Jedan savjet: pogledajte na dno etikete informacije o alergenima. Ako proizvod sadrži životinjske proizvode biti će navedeno , a ukoliko ne sadrži vrlo vjerovatno će pisati : “Može sadržavati tragove mlijeka i jaja.” Jednom kad krenete u proces, prilično brzo ćete naučiti koje proizvode izbjegavati i pronaći omiljene veganske namirnice.

“Može sadržavati”

Može sadržavati znači da se na istoj traci proizvode namirnice koje sadržavaju mliječne proizvode te može doći do kontakta u malim tragovima – većina vegana jede ovakve proizvode i to je ok, ne znojite se oko ovakvih stvari, pogotovo ne kao početnici. To mora biti deklarirano na etiketi jer može izazvati nuspojave kod alergičnih osoba.

Primjerice, proizvođači mogu u jednom dijelu dana na traci proizvoditi veganski puding a popodne puding s životinjskim mlijekom. Iako se strojevi čiste i održavaju, ipak može doći do kontaminacije.

Kako bi im se dopustilo uključivanje veganskog zaštitnog znaka, proizvođači hrane moraju nastojati smanjiti sveukupnu kontaminaciju životinjskim tvarima koliko je to razumno izvedivo. Ponekad nije praktično 100% jamčiti da nešto nikada nije došlo u dodir s mlijekom. 

Razlog su alergije koje na mlijeko mogu varirati od blagih do teških. Osobe s vrlo teškim alergijama mogu doživjeti ozbiljne alergijske reakcije nakon što dođu u dodir samo s malim količinama mlijeka. Njima bi označavanje alergena moglo spasiti živote.

Neki vegani odluče izbjegavati ovakve proizvode ili tvrde da bi umjesto toga trebali trošiti svoj novac na 100 posto veganske robne marke. Ali za druge je jedenje tih proizvoda još uvijek u skladu s njihovom etikom.

Prema Veganskom društvu (Vegan Society), najstarijoj organizaciji te vrste, definicija veganstva je „način življenja koji nastoji isključiti, koliko je to moguće i izvedivo, sve oblike iskorištavanja i okrutnosti prema životinjama za hranu, odjeću ili bilo koju drugu svrhu.”
Kako su neveganski materijali u proizvodima “mogu sadržavati” slučajno prisutni, njihova kupnja ne povećava potražnju za hranom životinjskog podrijetla, pa su stoga veganski.

Osim toga, kontaminacija često nije gora nego što bi se mogla dogoditi u kuhinji koja se dijeli s ne-veganima. Na primjer, jesti kuhati u tavi u kojoj je drugi ukućanin napravio kajganu. Neki će možda odlučiti imati svoju tavu, ali sve se svodi na osobne preferencije.

Ako odlučite izbjegavati proizvode koji “mogu sadržavati” životinjske proizvode i podržavate samo veganske robne marke, to je super. Ako biste radije sebi olakšali i pojeli keks koji je možda napravljen na zajedničkoj tvorničkoj opremi gdje se u drugom dijelu dana radi ne veganski keks, to je isto super.

Skriveni neveganski sastojci

Sastojci životinjskog podrijetla se ponekad pojavljuju u oblicima koji nisu odmah primjetni, kao što su životinjski aditivi, vlakna i nusprodukti klanja.

Takvi aditivi i nose oznaku koja počinje sa slovom E od kojih su neki:
E120 – karmin- boja dobivena od kukaca Dactylopius coccus, svijetlo crvena boja / karminska kiselina
E542 – fosfati dobiveni iz kostiju korištenih u prehrambenoj industriji
E631 – dinatrijev 5′-inozinat (aditiv iz mesa i ribe)
E901 – pčelinji vosak
E904 – šelak – tvar za poliranje (dobivena iz kukaca)

Želatina je još jedan sastojak kojeg vegani izbjegavaju, a nalazi u mnogim slatkišima i desertima – kolagen koji se nalazi u koži, kostima, ligamentima i vezivnom tkivu sisavaca.

Opširnu listu možete pronaći na stranici prijatelja životinja koji nesebično već godinama dijele svoje savjete – ovdje.

Može se i bez okrutne mode

Neki od neveganskih modnih dodataka:

  • Krzno – Vegani ne nose krzno nijedne životinje, iako će nositi sintetička krzna koja nisu životinjski proizvodi
  • Koža – Vegani ne nose kožu i ne koriste kožne dodatke
  • Vuna – životinjski proizvod prerađen od ovaca
  • Svila – izrađuje se od svilene bube
  • Pčelinji vosak – Vegani ne koriste pčelinje proizvode kao što su pčelinji vosak i matična mliječ (nalazi se u kozmetičkim proizvodima)
  • Lanolin – nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima, jer je mast izvučena iz ovčje vune koju vegani izbjegavaju
  • Šelak –  koristi se u lakovima za nokte, završnoj obradi drva i glazurama za hranu, to je izlučevina insekta koji se nalazi u Indiji i Tajlandu
  • Koheneal – crvena boja koja se koristi za bojanje hrane i kozmetike, a koja dolazi od kukaca košenila

Šira slika

Najveći utjecaj koji ćete imati – na svoje zdravlje, životinje, ljude i planet – dolazi od odmicanja od najvećih, najštetnijih sastojaka kao što su meso, riba, mliječni proizvodi i jaja. U potpunosti je vaš izbor hoćete li se potpuno posvećeno baviti ne-veganskim aditivima i sastojcima u tragovima. Većina vegana to radi, ali neki i ne. Da nije potražnje za mesom, mliječnim proizvodima i jajima, prehrambena industrija ne bi imala ovako kompetitivno tržište i negativne nuspojave na ekologiju.

 

V2G Kurs – Vodič kroz Veganstvo, sljedeće:
LVL 3 Dilema oko meda, da ili ne

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

665FansLike
255FollowersFollow
14SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije