15.8 C
Zagreb
25 rujna, 22

spot_img

Indija prvi put uvodi regulativne propise o veganskoj hrani

Indijska uprava za sigurnost hrane i standarde (FSSAI) uvela je prve propise te vrste za veganske prehrambene proizvode u zemlji.
Nova pravila jasno definiraju što je veganska hrana i kako je brendovi mogu označavati.

FSSAI je eksplicitan u svojoj definiciji veganske hrane: to je potrošni materijal koji uopće ne koristi životinjske proizvode. Ovo se odnosi na sastojke ali i na proces proizvodnje.

Sva proizvodna okruženja ne smiju sadržavati životinjske proizvode. Ali ako ih se ne može u potpunosti izbjeći, robne marke trebaju se pridržavati strogih praksi protiv onečišćenja u smislu kontaminacije.

Prehrambeni proizvodi moraju imati logo biljnog porijekla. Osim toga, moraju koristiti ambalažu koja pokazuje da hrana ne sadrži životinje. Veganski proizvodi uvezeni izvan Indije morat će se pridržavati istih pravila označavanja.

FSSAI je prvi nacrt propisa o veganskoj hrani izradio u rujnu prošle godine.

Indija kao pokretač veganskog tržišta

Prema časopisu New Food Magazine, tvrtka za okus i prehranu Kerry identificira Indiju kao tržište koje pokreće rast sektora biljne hrane. Ankete su otkrile opću otvorenost prema mogućnostima veganske hrane, pri čemu 41 posto stanovništva već jede šest ili više vrsta biljnih proteina.

“Prilika i potencijal za biljnu proteinsku hranu u Indiji su obećavajući”, rekao je Gunjan Pandey, direktor marketinga za Kerry Southwest Asia, u izjavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GoodDot (@gooddot)

“Trenutno se alternativno tržište mesa u regiji procjenjuje na 171 milijun dolara. Očekuje se da će do 2025. porasti za 8,5 posto. Proteklih pet godina također smo vidjeli dosljedna nova lansiranja s brojnim zamjenama za meso koje rastu iz godine u godinu.”

Kao rezultat toga, broj domaćih tvrtki za vegansku hranu, poput vodeće robne marke Good Dot, raste. To je pak potaknulo FSSAI na provedbu jasnih pravila za proizvodnju i pakiranje proizvoda biljnog podrijetla – prenosi Plant Based News.

Burno označavanje veganske hrane

Indijska više prihvaćaju sektor biljnog porijekla i njegovo označavanje nego Turska, Francuska i Južna Afrika.

Sve tri zemlje ograničavaju terminologiju veganske hrane, pa čak i proizvodnju. Turska je posljednja nacija koja se našla na meti kritika, nakon opće zabrane veganskih proizvoda koji “ostavljaju dojam sira”.

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

665FansLike
255FollowersFollow
14SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije