Dokumentarci

Većina filmova u nastavku je objavljena i može se naći besplatno za gledanje na youtubeu.
Ukoliko pogledate samo neke od ovih dokumentaraca vaša percepcija hrane, životinja, zdravlja i okoliša više nikad neće biti ista.

? Game Changers

Trajanje: 1h 52 min
Imdb ocjena: 7.8

Radnja
Svijet jednog ozljeđenog UFC borca se okreće naglavačke kada otkrije elitnu skupinu svjetski poznatih sportaša i znanstvenika koji dokazuju da je sve što su ga učili o proteinima laž. Ne samo da se uz pomoć biljne prehrane oporavlja već ostvaruje i rekordne rezultate na testovima fizičke kondicije koje prije nije dostizao.
Inače, nakon izlaska filma, neki nutricionisti su napali koncepte iznijete u filmu te je jedan od njih gostovao u Joe Rogan podcastu na debati sa istoimenim borcem iz filma. Taj UFC borac, James Wilks, je svojim argumentima, ne samo obranio film, već i razmontirao napade od strane doktora i nutricionista Chrisa Kressera.

? What the Health

Trajanje: 1h 37 min
Imdb ocjena: 7.4

Radnja
Neustrašivi filmaš na putu istraživanja otkriva možda najveću zdravstvenu tajnu našeg vremena i dosluh između industrije hrane, vlade, farmaceutskih i zdravstvenih organizacija koje skrivaju ove informacije od nas.
Nevjervatan film koji će vas ostaviti u mislima i čudu satima nakon gledanja.

? Earthlings (Zemljani)

Trajanje: 1h 35 min
Imdb ocjena: 8.7

Radnja
Koristeći skrivene kamere i nikad prije viđene snimke, kamermani i snimatelji filma bilježe svakodnevnu praksu najvećih industrija na svijetu, koje se sve u potpunosti oslanjaju na životinje radi zarade.
Ovaj film će vam promjeniti život htjeli vi to ili ne. Naježit ćete se, šokirat ćete se, možda i plakati. Nemojte gledati sa maloljetnom djecom u sobi.

? Cowspiracy (2014)

Trajanje: 1h 31 min
Imdb ocjena: 8.2

Radnja
U ovom filmu se prati šokantno, ali duhovito putovanje nadobudnog ekologa, dok on odvažno traži pravo rješenje za najhitnije probleme zaštite okoliša i pravi put prema održivosti. Pojma nema što će putem otkriti.

? Forks over Knives (2011)

Trajanje: 1h 36 min
Imdb ocjena: 7.7

Radnja
Ovaj film ispituje duboku tvrdnju da se većinu, ako ne i sve, degenerativnih bolesti koje nas pogađaju mogu kontrolirati, ili čak poništiti, odbacivanjem našeg sadašnjeg jelovnika životinjske i prerađene hrane.

? Dominion (2019)

Trajanje: 2 h 5 min
Imdb ocjena: 9.1

Radnja
Dominion koristi bespilotne letjelice, skrivene i ručne kamere kako bi razotkrio mračno podnožje moderne životinjske poljoprivrede, dovodeći u pitanje moralnost i valjanost dominacije čovječanstva nad životinjskim carstvom.

? Peaceable Kingdom: The Journey Home (2009)

Trajanje: 1 h 18 min
Imdb ocjena: 8.6

Radnja
Film istražuje snažnu borbu savjesti koju doživljava nekoliko ljudi iz tradicionalnog poljoprivrednog porijekla koji dovode u pitanje osnovne pretpostavke svog načina života. Zadivljujuća priča o transformaciji i ozdravljenju, dokumentarni film prikazuje ponekad nevjerojatne veze farmera sa životinjama pod njihovom brigom, a istovremeno pruža uvid u složenu mrežu društvenih, psiholoških i ekonomskih sila koje su dovele do njihovog unutarnjeg sukoba. S zapanjujuće iskrenim intervjuima i rijetkim snimkama koje pokazuju emocionalne živote i intenzivne obiteljske veze životinja koje se najčešće gledaju kao živa roba, ovaj revolucionarni dokumentarac razbija stereotipne predodžbe o farmerima, životu na farmi i, što je možda najčudnije, samim domaćim životinjama.

? Unity (2015)

Trajanje: 1 h 39 min
Imdb ocjena: 7.3

Radnja
Studija o dualnosti čovjeka. Čak i nakon tisuća i tisuća godina, čovjek se još uvijek ne može slagati jedan s drugim, životinjama ili okolišem, unatoč pojavi znanosti, književnosti, tehnologije, filozofije i religije.

? Takeout (2020)

Trajanje: 1h 14 min
Imdb ocjena: 6.2

Radnja
U amazonskoj šumi se vodi rat. Redatelj Michal Siewierski kreće na hrabro putovanje kako bi razotkrio vezu između amazonskih šumskih požara i našeg izbora hrane. Takeout je dugometražni dokumentarac fokusiran na razotkrivanje tragedije amazonskih šumskih požara i njezine povezanosti s globalnim sustavima proizvodnje hrane za životinje, kao i s našim individualnim odabirom hrane. Film također razotkriva korupciju u brazilskoj vladi i pokazuje kako industrija oblikuje politiku vezanu za agrobiznis u Južnoj Americi i u SAD-u.

? Minds in the Water (2011)

Trajanje: 1h 30 min
Imdb ocjena: 7.5

Radnja
5 godina u nastajanju, Minds In The Water priča je o međunarodnom putovanju jednog surfera kako bi zaštitio dupine, kitove i njihov oceanski okoliš. Snimljen na lokacijama u Australiji, Galapagosu, Čileu i Japanu, film bilježi ključni trenutak u životu jedne osobe kada apatija više nije bila opcija. Profesionalni surfer Dave Rastovich prešao je put od promatrača do aktivista kada je krenuo u osobnu misiju pomoći zaustaviti svjetski komercijalni pokolj dupina i kitova. Iako u početku nije bio siguran, brzo je pronašao svoje aktivističke morske noge i pomogao u izgradnji temeljnog tima filmaša, novinara, glazbenika, eko-pirata i slavnih surfera koji će pomoći u širenju poruke. Sve je to dokumentirano u filmu Minds In The Water.

? Vegan (2020)

Trajanje: 51 min
Imdb ocjena: 8.1

Radnja
Ovaj film pokriva temu sve većeg veganskog pokreta i odnos veganstva prema životinjama, ljudskom zdravlju i planeti.

? Eating our Way to Extinction (2021)

Trajanje: 1h 22 min
Imdb ocjena: 7.9

Radnja
S globalno poznatim ličnostima i vodećim svjetskim znanstvenicima u glavnim ulogama, ovaj snažan dugometražni dokumentarac otvoreno pokazuje na slona u sobi o kojem nitko ne želi govoriti. Alarmantan i zabavan ovaj uvjerljiv dugometražni dokumentarac učinit će da više nikada ne gledate na svoju hranu ili prehrambenu industriju na isti način.

? Vegan: Everyday Stories (2016)

Trajanje: 1h 30 min
Imdb ocjena: 7.9

Radnja
Dugometražni dokumentarac koji istražuje živote četiri nevjerojatno različite osobe koje dijele zajedničku nit – svi su vegani.

? Live and Let Live (2013)

Trajanje: 1h 20 min
Imdb ocjena: 7.5

Radnja
Živi i pusti živjeti dugometražni je dokumentarac koji ispituje naš odnos sa životinjama, povijest veganstva te etičke, ekološke i zdravstvene razloge koji ljude navode na veganstvo.

? The Animal People (2019)

Trajanje: 1h 37 min
Imdb ocjena: 7.8

Radnja
Zastrašujući portret onoga što se događa kada aktivizam uzdrma institucije moći.

? Eating You Alive (2018)

Trajanje: 1h 48 min
Imdb ocjena: 7.9

Radnja
Kako i što jedemo je uzrok kroničnih bolesti koje nas ubijaju, a promjena onoga što jedemo može nam spasiti život zalogaj po zalogaj.

? Food, Inc (2008)

Trajanje: 1h 34 min
Imdb ocjena: 7.8

Radnja
Neugodan pogled na američku prehrambenu industriju koju kontroliraju velike korporacije. Ovaj dokumentarac filmskog redatelja Roberta Kennera iz 2009. vrijedi i danas.
Food, Inc. ispituje kako su velike korporacije preuzele sve aspekte prehrambenog lanca u Sjedinjenim Državama, uključujući farme na kojima se hrana uzgaja do supermarketa u kojem se kupuje. Kao što film dokazuje, ove tvrtke rutinski daju prednost profitu u odnosu na javno zdravlje. Novac također dolazi ispred sredstava za život farmera, sigurnosti radnika i stanja na planeti.
Jedan od ciljeva Food, Inc. je natjerati vas da dvaput razmislite o hrani na vašem tanjuru i potaknuo je mnoge ljude da isprobaju fleksitarijansku i vegansku prehranu, čak i više od desetljeća nakon objavljivanja.

? Call to Rescue (2016)

Trajanje: 1h 5 min
Imdb ocjena: 7.7

Radnja
Kako spoj slučajnih susreta, unutarnjih poziva i bezuvjetne ljubavi koju dijele životinje mijenja tijek nebrojenih života i možda… naše planetarne evolucije.

? Gunda (2020)

Trajanje: 1h 33 min
Imdb ocjena: 7.2

Radnja
Ovaj dirljivi dokumentarac prati svakodnevni život svinje po imenu Gunda koja živi na norveškom imanju s dvije krave, jednonogom piletinom i vlastitim leglom prasadi. Film iz 2020. snimljen je crno-bijelo i ne sadrži dijaloge ili titlove. Umjesto toga, djelo, koje je producirao Oscarom nagrađen glumac Joaquin Phoenix, jednostavno prikazuje životinje koje žive svojim životima, što je i bit film te zašto je tako dojmljivo i zašto su se gledatelji diljem svijeta povezali s njim.

? Speciesism: The Movie (2013)

Trajanje: 1h 34 min
Imdb ocjena: 8.2

Radnja
Mladić počinje istraživati podzemlje “tvorničke farme” i ubrzo otkriva rastući politički i intelektualni pokret koji životinje smatra jednako važnim kao i ljudi.

? Vegucated (2011)

Trajanje: 1h 16 min
Imdb ocjena: 7.1

Radnja
Vegucated je dokumentarac u gerilskom stilu koji prati troje Njujorčana koji vole meso i sir koji pristaju na vegansku prehranu šest tjedana da nauče o čemu se radi.

? Kiss the Ground (2020)

Trajanje: 1h 24 min
Imdb ocjena: 8.3

Radnja
Ovaj dokumentarni film pripovijeda veganski glumac Woody Harrelson.  Revolucionarna skupina aktivista, znanstvenika, farmera i političara udružila se u globalni pokret “Regenerativne poljoprivrede” koji bi mogao uravnotežiti našu klimu, obnoviti naše ogromne zalihe vode i nahraniti svijet. Osim toga, Kiss the Ground prikazuje pojavljivanja niza stručnjaka i slavnih aktivista kao što su osnivač Detroit Dirta Pashon Murray i David Arquette, koji otkrivaju načine na koje zemaljsko tlo može biti ključ za borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje planeta.

? Eating Animals (2017)

Trajanje: 1h 34 min
Imdb ocjena: 7.4

Radnja
Dobitnica Oscara Natalie Portman producirala je i ispričala ovu adaptaciju istoimene knjige Jonathana Safrana Foera. Eating Animals, koji je objavljen 2018., ispituje evoluciju životinjske poljoprivrede u industrijski proces kakav je danas postao. Film istražuje ekološka, gospodarska i javnozdravstvena pitanja povezana s tvorničkom poljoprivredom, a također detaljno opisuje upotrebu antibiotika i hormona.

? Akashinga: The Brave Ones (2020 – kratkometražni)

Trajanje: 13 min
Imdb ocjena: 8.2

Radnja
Ovaj film iz 2020. prati jedinu na svijetu jedinicu za borbu protiv krivolova koja se sastoji isključivo od žena, a koja se nalazi u Zimbabveu. Pod nazivom Akashinga: The Brave Ones, ovaj dokumentarac producirao je tri puta nagrađeni Oskarom redatelj James Cameron, a režirala ga je Maria Wilhelm.
Kratki film – koji je produkcija dokumentarnih filmova National Geographica – istražuje kako Akashinga revolucionizira način na koji se štite životinje i jačaju zajednice. Akashinga je radikalni tim veganskih žena koje rade na zaštiti ključnih afričkih vrsta, uključujući ranjive slonove kontinenta, koji se često love zbog njihove bjelokosti. Zavjet Akashinga da će zaštititi ove životinje svojim životima i zaustavio je mnoge lovokradice koji su prijetnja ovim veličanstvenim stvorenjima.

? Seaspiracy (2021)

Trajanje: 1h 29 min
Imdb ocjena: 8.2

Radnja
Strastven oko života u oceanu, redatelj namjerava dokumentirati štetu koju ljudi nanose morskim vrstama – i otkriva alarmantnu globalnu korupciju. Jako šokantno.

? Land of Hope and Glory (2021)

Trajanje: 48 min
Imdb: 9.2

Radnja
Šokantan uvid u standardne prakse uzgoja životinja u Ujedinjenom Kraljevstvu s više od 100 objekata u Ujedinjenom Kraljevstvu.