16.2 C
Zagreb
2 travnja, 23

spot_img

Cijene kravljeg mlijeka dosegle rekordne razine

Pola litre mlijeka prodaje se za više od 9 kuna u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je neke kupce navelo da tvrde da više ne mogu opravdati kupnju tog proizvoda.

Sainsbury’s je otkrio da pole litre u manjim trgovinama košta 9 kuna. Veće trgovine naplaćuju 7.5 kn, isto kao i Tesco.

Proizvođači mliječnih proizvoda tvrde da su cijene rasle u skladu s inflacijom i zbog rasta cijena energenata. Također su naveli troškove stočne hrane i pakiranja, za koje se procjenjuje da su porasli do 40 posto.

Potrošači prijete biljnim mlijekom !

Potrošači navodno na društvenim mrežama prijete prelaskom na biljne mliječne proizvode u pokušaju da uštede novac. Iako prema jednoj studiji, jedna trećina Britanaca već tvrdi da redovito pije nemliječno mlijeko.

Čini se da mliječni proizvodi odražavaju prodaju mesa, budući da neka istraživanja pokazuju da 28 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu sada preskače životinjske bjelančevine kako bi uštedjeli novac na kupnji namirnica.

Rastuća cijena životinjskog mlijeka

Svi britanski supermarketi bili su prisiljeni značajno povećati svoje cijene u srpnju, nakon što su proizvođači mlijeka zatražili pomoć kako bi ostvarili profit.

Proizvođači mlijeka tvrde da je proizvodnja mlijeka sada skuplja po litri, što je značajno smanjilo njihove profitne marže. Troškovi su prebačeni na potrošače, stvarajući nezadovoljstvo kupaca i doprinoseći strahu od nedostatka hrane.
Meso i mliječni proizvodi smatraju se glavnim pokretačima inflacije hrane.

Hrvatska?

Cijene na stranu, mliječni sektor suočava se s prijetnjama aktivista za dobrobit životinja, koji žele vidjeti kraj praksi prisilne oplodnje krava za njihovo mlijeko.

U Hrvatskoj cijene kravljeg mlijeka iznose preko 9 kn po litri što u nekim slučajevima iznosi više od litre biljnog mlijeka (zobeno mlijeko muller 8,99 kn litra). Ali zasad je cijena biljnog mlijeka još uvijek prosječno skuplja od kravljeg.

Biljna prehrana kao ekonomičan izbor

Kako cijene mesa i mliječnih proizvoda rastu, neke veganske alternative nude bolju vrijednost.

Osim jednakih ili čak povoljnih biljnih opcija, potrošači također mogu napraviti svoje vlastito isplativo biljno mlijeko, bilo korištenjem tradicionalnih metoda s vrećicama za mlijeko od orašastih plodova, ili novoizbačenim strojevima na tržištu, iako ovo drugo zahtijeva značajna početna ulaganja.

Nije samo Ujedinjeno Kraljevstvo svjedok preokreta cjenovnog bogatstva. Prošlog mjeseca Njemačka je otkrila da je zobeno mlijeko jeftinije za kupnju od kravljeg. Zbog brzo rastućih cijena mliječnih proizvoda i stabilnih cijena biljnog mlijeka, zobeno i bademovo mlijeko bili su jeftiniji za kupnju od konvencionalnog mlijeka.

Slično tome, neko meso biljnog podrijetla sada je jeftinije po kilogramu od životinjskog mesa u Nizozemskoj. Cijene su povoljne za niz usporedivih proizvoda, uključujući hamburgere, mljeveno meso i komade piletine.

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

698FansLike
321FollowersFollow
16SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije