16.2 C
Zagreb
2 travnja, 23

spot_img

Ako razmišljajte o udomljavanju osvijestite iduće izazove

Udomljavanje iz skloništa i azila je jedna od najvećih stvari koje možete učiniti u životu ako volite životinje. Nagrade su često nemjerljive, ali stvari nisu bez izazova čak ni pod najboljim okolnostima. Nažalost, puno ljudi ulazi u te dobrodušne činove s navučenim roletama preko očiju. Da stvar bude gora, ponekad to čine iz pogrešnih razloga. Dakle, prije nego što požurite, bilo bi dobro da prvo znate u što se upuštate.

Životinje s posebnim potrebama

Životinje s posebnim potrebama mogu zahtijevati vrijeme i strpljenje kada je riječ o prilagodbi i razini skrbi koja im je u konačnici potrebna. Nemaju svi luksuz gotovo neograničenog vremena na raspolaganju, pa je važno da to znate unaprijed. Isto se može reći i za životinje u nevolji. Ne možete samo dovesti životinje u krhkom mentalnom ili fizičkom stanju kući i idući dan otići na posao očekujući da će sve biti u redu. Umjesto toga, moglo biste ih još više uznemiriti i vaša kuća može biti uništena.

Osim ako ste u mirovini ili imate puno slobodnog vremena, zapitajte se kako ćete upravljati brojem sati dnevno koje životinja može trebati – barem u početku.

Photo by: Udruga Pobjede

Briga o bolesnim životinjama

Ovo može biti još jedan veliki pothvat. Ne samo da trebate imati vremena na raspolaganju kada se brinete za bolesnu ili ozlijeđenu životinju, već bi i troškovi povezani s tim mogli brzo premašiti vaše financijske mogućnosti. Ako se radi o udomljavanju i ne možete si priuštiti liječenje, možda ćete morati otvoriti GoFundMe stranicu. Na stranu dobre namjere, ovo je realnost udomljavanja kućnog ljubimca sa zdravstvenim problemima. Ako će vas dovesti u minus, oboje možete završiti na ulici.

Foto: Blue Cross udruga

Strpljenje je vrlina

Još jedna stvar koja će vam trebati je strpljenje – i to ne samo vaše. Svatko tko živi u vašem domu također će ga morati imati. Strpljenje je ključno za uspješno ponovno vraćanje mnogih od ovih jadnih životinjica natrag u život. Neki od njih su toliko emocionalno oštećeni da mogu proći mjeseci ili čak godine prije nego što počnu reagirati. I nije samo stvar u tome da su plašljivi. Oni mogu imati problema s kućnim odgojem ili problema s agresijom ili nesposobnošću ili nespremnošću da uzimaju hranu ili lijekove. Jeste li dorasli zadatku?

Foto: Udruga Pobjede

Prikladna okolina

Također postoje pitanja u vezi odgovarajućeg okruženja. Imate li dovoljno mjesta kod sebe? Je li vaš dom dovoljno tih za životinje koje se oporavljaju od bolesti, zlostavljanja ili problema s bukom? Imate li stepenice? Imate li ograđeno dvorište?

Sva ova pitanja ne samo da su legitimna, već će vam se nedvojbeno postaviti kada se dobrovoljno prijavite za udomljavanje ili podnesete zahtjev za udomljavanje bilo koje odgovorne skupine koja pokušava smjestiti životinje. Usklađivanje udomljenih životinja s odgovarajućim “roditeljima” i njihovim okruženjem ključno je za smanjenje stope povrata natrag u sklonište. Zadnje što životinji treba je ponovno iščupati korijenje.

Foto: Azil prijatelji životinja Čakovec

Da li je vaš ritam života odgovarajuć?

Također biste trebali malo razmisliti o tome odgovara li vam životinja ili ne. Jesu li vaše razine energije usporedive? Ako puno putujete iz nužde, bi li oni dobro putovali? Vaše srce bi moglo biti na pravom mjestu, ali hoće li životinja biti ako bude s vama? Sve se svodi na ono što je u najboljem interesu životinje. Hoće li im vaše usvajanje biti dugoročno korisno?

 

Ukoliko razmišljate o udomljavanju ili volontiranju sa životinjama možete pogledati udruge na našem webu koje pomažu životinjama i potrebitima.

 

Ukoliko želite podržati rad Vegan2go.hr stranice možete to učiniti ovdje. Hvala

Pretplatitite se na newsletter i primite tjedni pregled događanja u vaš email sandučić

Vegan2go_Hr
Vegan2go_Hrhttps://vegan2go.hr
Vegan2go.hr - Veganski Digital Portal

Povezani članci

Stay Connected

698FansLike
321FollowersFollow
16SubscribersSubscribe

MEME TJEDNA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Podržite rad Vegan2Go stranice

Najčitanije